Wednesday 12 August 2015

Replantarea teilor in Iaşi

English version, here.

Grupul Academic din Iaşi

— Iniţiativă cetăţenească înregistrată cu nr. 85411/29.09.2014 la Primaria din Iaşi —

— Membru iniţiator al Declaraţiei pentru Articolul 35 —

Actualizare / 2017 



1-3 februarie 2017 - Susținem, alături de zeci de mii de români protestând pașnic în numeroase orașe din țară, renunțarea imediată la ordonanțele de urgență ale Guvernului Grindeanu (PSD) privind grațierea, executarea pedepselor și modificarea Codului Penal. Aceste acțiuni subminează lupta împotriva corupției și sfidează independența Justiției. Ele ocolesc traseul democratic legislativ firesc și reprezintă exemple crase de clientelism politic. Grupul Academic din Iași condamnă fără rezerve aceste derapaje grave ale executivului și își exprimă încrederea că reacțiile fără precedent ale societății civile vor avea un ecou semnificativ și imediat în rândul politicienilor. 

-

Ne-a parasit cel mai generos membru al grupului nostru, sufletul cauzei teilor din Iasi, un prieten si un om absolut extraordinar.

We lost the best of us. May we find him again in those places where trees never die.


Ing. dr. Ionel Lupu (1934-2016) 
(in memoriam)




Domnul ing. dr. Ionel Lupu a insemnat extraordinar de mult pentru noi. Dispariția dumnealui ne întristează enorm. Căldura, profesionalismul, nemarginita sa dragoste pentru natură, optimismul și altruismul domniei sale rămân exemplare. Teii proaspăt replantați pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfant din Iași sunt doar una dintre mărturiile muncii celui care a fost sufletul demersurilor noastre.

Ionel Lupu a fost nu doar sursa noastră de inspirație, ci și unul dintre puținii experți reputabili din România care a fundamentat științific numeroasele studii și evaluări dendro-biologice care au fost cruciale pentru a ne atinge scopurile. Fără ajutorul domniei sale nu ne-am fi realizat probabil niciunul dintre obiective, de la replantarea teilor la întocmirea unui regulament național de îngrijire a arborilor; de la oprirea proiectului parcării subterane din Parcul Teatrului Național din Iași la salvarea a sute de copaci din capitala Moldovei și din întreaga țară.

Celor care dorescsă-i aducă un ultim omagiu le transmitem că slujba de înmormântare va avea loc sâmbătă, 6 august 2016, la ora 12:00, în capela bisericii „Sfântul Nicolae” din Copou. Înhumarea va avea loc la cimitirul Podgorii.

Nimic nu va mai fi la fel fără el.

Toate distincțiile acordate cauzelor noastre au fost și sunt dedicate dumnealui.

DM / 5 august 2016

-

 Consultare publică privind replantarea teilor, Iaşi: 25 august - 25 septembrie 2015;

Puncte de votare: Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt (în faţa Primăriei), Parcul Copou, Esplanada Alexandru cel Bun (Piata Voievozilor), si in toate centrele de cartier ale Primariei Iasi.

Program de votare: Luni-Vineri (8:30-16:00); Sambata-Duminica: 18:00-20:00 (cu posibilitate de prelungire).

Întrebări frecvente, aici.

Raporturi zilnice din faţa Primăriei, mai jos.

28 noiembrie 2015


Avem din nou tei in centrul Iaşiului. Povestea pe larg, aici.

Fireşte, nu ne oprim aici. Polul de dialog şi rezistenţă civică îşi continuă misiunea, tot aici.


(Teii au infrunzit toţi în martie 2016 :)

-



 
Mai multe imagini, aici



23 noiembrie 2015

Astăzi au început operaţiunile de transplantare* a salcâmilor japonezi de pe pietonal. Spre sfârşitul săptămânii, sperăm să avem din nou tei în centru.

* Conform datelor furnizate de primărie, aceştia vor fi amplasaţi după cum urmează: în parcul Dacia (zona ANL), în Piaţa Dacia, pe terenul viran de lângă poşta Dacia, la biserica „Sf. Iulian din Tars” (Tudor Vladimirescu), la biserica „Adormirea Maicii Domnului” (Galata), la Spitalul de Recuperare, la Spitalul „C. I. Parhon”, la Direcţia Creșe (Cantemir) şi la biserica „Învierea Domnului” (Dacia).

7 noiembrie 2015

Grupul Academic din Iaşi, alături de colaboratori şi iniţiatorii proiectului de replantare a teilor, salută manifestaţiile spontane de protest ale societăţii civile din ţară. Împărtăşim sentimentul de revoltă faţă de corupţia şi incompetenţa sistemice ale clasei politice reprezentând statul român (guvern, administraţii locale, parlament, universităţi, partide politice consacrate). Indiferent de rezultatele protestelor, polul de rezistenţă civică coagulat în jurul cauzei teilor din Iaşi va continua eforturile de apărare a mediului şi patrimoniului din Iaşi şi din ţară.

Semnează. Dinu G. Munteanu.

12 Octombrie 2015

Iniţiatorii proiectului eliberează Primăriei o consultanţă tehnică completă (nr. 93955/12.10.2015) privind operaţiunile de transplantare, plantare şi îngrijire a arborilor. Documentul a fost elaborat în colaborare cu specialişti independenţi din România şi Germania şi conţine observaţii importante legate de distanţa între plante, dimensiunea fâşiilor de pământ propuse ş.a. Documentul este disponibil aici: https://db.tt/2oufoMlG . 



25 septembrie 2015 (vineri)

Comunicat de presă (comun)

Replantarea teilor. Zi istorică pentru societatea civilă din Iaşi.

După doi ani și jumătate de la tăierea teilor, polul nostru de rezistență civică a câștigat o bătălie importantă: replantarea teilor în centrul oraşului. În spatele acestei victorii se află sute de ore de voluntariat pe care ieșenii le-au dedicat acestei cauze. Împreună, am organizat acțiuni publice, am semnat petiții, am realizat rapoarte, interviuri și studii independente.

Proiectul nostru, făcut public pe platforma iasuliubesteteii.ro şi inclus într-o scrisoare deschisă, a fost supus unei consultări populare extraordinare. Din 14,244 de voturi exprimate, 13,347 (93.7%) au votat pentru replantarea teilor pe pietonal, 638 (4.4%) au votat împotrivă, 152 (1%) s-au abținut, iar restul de voturi au fost nule și/sau anulate. Oamenii au solicitat clar replantarea teilor pe tronsonul pietonal al Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt din Iaşi. Victoria este nu doar decisivă, ci zdrobitoare. Arborii vor fi plantaţi în toamna aceasta.

Este pentru prima dată în Iaşi când un subiect de acest gen a fost atât de clar tranşat de vocea comunităţii. Rezultatul de astăzi confirmă legitimitatea demersurilor noastre şi dovedeşte că prin perseverenţă, încredere şi profesionalism, cetăţenii îşi pot recupera oraşul şi îl pot transforma întrun loc care să îi reprezinte, să îi unească şi, de ce nu, să îi facă mândri.

În săptămânile care urmează, vom înmâna Primăriei din Iaşi o fişă tehnică extinsă legată de aspectele importante ale replantării. Vom insista ca materialul dendrologic să fie de calitate, iar plantările (inclusiv transplantarea salcâmilor japonezi pitici) să se facă profesionist. Vom continua să vă informăm în mod public pe acest subiect.

Suntem, de asemenea, conştienţi că demersurile noastre nu trebuie să se oprească aici. Multe spaţii verzi din oraş suferă în urma unor decenii de neglijenţă, iar îngrijirea plantaţiilor de alinimanet şi a zonelor verzi nu respectă încă bunele practici în domeniu. P.U.G.-ul are în continuare o formă incertă şi lipseşte o viziune generală asupra dezvoltării oraşului. Este evident pentru noi că cei care au fost aleşi să ne reprezinte trebuie în permanenţă supravegheaţi, interpelaţi şi traşi la răspundere pentru ceea ce fac, sau pentru ceea ce nu fac.

În calitate de membri ai societății civile, vom continua să oferim administraţiei locale, indiferent de cine va fi ea reprezentată, soluţii şi proiecte durabile în folosul comunităţii, argumentate ştiinţific şi într-un mod transparent. Considerăm că este nevoie de perseverenţă, încredere şi profesionalism pentru a crea un dialog real şi constructiv între cetăţeni, experţi independenţi şi autorităţi. 

Însă astăzi ne bucurăm. Suntem mândri de pagina de istorie pe care am scris-o în istoria oraşului Iaşi. Am contribuit cu toții la ea. Am fost voluntari sau susținători, am votat și am arătat că ne pasă. Am găsit soluții și am colaborat ca orașul nostru să fie așa cum ni-l dorim. Vă mulțumim că faceți parte din povestea aceasta!

În noiembrie plantăm împreună tei în centrul Iaşiului!

Grupul de iniţiativă civică „Iaşul iubeşte teii”
Grupul Academic din Iaşi
Asociaţia DendroOrnamentală „Anastasie Fătu” (Iaşi)
Centrul de Resurse pentru Participare Publică (Bucureşti)

-

S-au deschis urnele. Din 14.244 voturi exprimate, 13.347 (93.7%) au votat DA (pentru replantarea teilor). 638 (4%) au votat împotrivă. Restul au fost abtineri sau voturi anulate. O victorie decisiva pentru cauza teilor din Iasi. In curand, un comunicat oficial din partea initiatorilor proiectului.

Dinu Munteanu, orele 10:00-14:00.



24 septembrie 2015 (joi)

Astăzi, pe Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, au votat aproximativ 600 de persoane. Deoarece conducerea Primariei a decis ca numaratoarea voturilor sa inceapa maine dimineata (practic renuntandu-se la programul de vot din ultima zi*), punctul de consultare de pe pietonal a stat deschis de dimineata pana in jurul orei 19:00, cand se anunta ploaia. Sute de oameni au votat intre ora 16:00 si 19:00. Multumim angajatului Primariei care a fost de acord sa ramana in post trei ore dupa programul oficial. Maine (25 septembrie), incepand cu ora 10:00, toti iesenii sunt invitati sa participe la numararea voturilor, in Sala Mare a Primariei.

Voluntar: Dinu Munteanu, orele ~13:00-19:00.

*NB: Grupul Academic din Iasi considera ca cetatenii ar fi avut dreptul sa voteze si maine, deoarece programul oficial de vot, distribuit inclusiv pe site-ul nostru, era 25 august - 25 septembrie. Desi voturile de maine nu ar fi schimbat, practic, rezultatul general, ele ar fi fost legitime.

23 septembrie 2015 (miercuri)

Astăzi, pe Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, au votat aproximativ 130 de persoane. Aşa cum a fost cazul şi în primele săptămâni ale consultării, vremea călduroasă determină destul de mulţi oameni să ocolească zonele fără umbră din centrul oraşului (inclsiv pietonalul). A mai rămas o zi până la deschiderea urnelor. Mâine (joi) vom propune prelungirea programului de votare până la ora 18:00 (în faţa Primăriei).

Voluntar: Dinu Munteanu, orele ~14:10-16:00.



22 septembrie 2015 (marţi)

Astăzi, pe Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, au votat aproximativ 200 de persoane. Deşi este sfârşit de septembrie, soarele puternic determină în continuare un număr considerabil de oameni să voteze pentru replantarea teilor. Câţiva dintre ei obiectează chiar asupra faptului că punctul de votare al Primăriei este amplasat 'cam departe', la umbra unui conifer solitar dinspre intrarea în clădire. Îi înţelegem şi îi salutăm.

Voluntar: Dinu Munteanu, orele 13:30-16:00.






21 septembrie 2015 (luni)

Astăzi, pe Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, au votat aproximativ 225 de persoane. Unul dintre cetăţeni a surprins frumos un aspect prea puţin discutat al acestei consultări: "Domnule, aici trebuia scris: 'Ne cerem scuze pentru tăierea teilor. Avem permisiunea dvs. să îi replantăm?'". Într-adevăr. N-am fi putut-o spune mai bine. Vom insista ca observaţiile scrise ale tuturor cetăţenilor să fie centralizate si făcute publice.

Voluntar: Dinu Munteanu, orele 13:00-16:00.





20 septembrie 2015 (duminică)

Astăzi, pe Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, au votat aproximativ 440 de persoane. Ritmul mediu de votare a fost de circa trei persoane pe minut. Urna a devenit deja prea grea pentru a fi transportată de un singur individ. Cinci zile rămase până la închiderea consultării.

Volunar: Dinu Munteanu, orele 18:00-20:40.






19 septembrie 2015 (sâmbătă)

Astăzi, pe Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, au votat aproximativ 345 de persoane. Mâine este ultima zi de weekend în care se mai poate vota. Vinerea viitoare deschidem urnele.

Voluntar: Dinu Munteanu, orele 18:00-20:30.





18 septembrie 2015 (vineri)

Astăzi, pe Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, au votat aproximativ 290 de persoane. Din păcate, în intervalul orar 14:00-15:40, nu au mai existat formulare, epuizându-se tranşa cu numărul 12,000. Reprezentanţii Primăriei au contactat voluntarii noştri, explicând situaţia şi informându-ne că vor fi aduse formulare din alt centru de votare (cele noi fiind aparent în proces de tipărire). În jurul orei 15:40, am continuat procesul de votare, prelungind programul de vot până în jurul orei 16:30. Am propus, totodată, ca în weekend să extindem programul, pentru a compensa situaţia de astăzi. Scuze, din nou, cetăţenilor afectaţi de această situaţie. Am aprecia, desigur, o mai bună gestionare a acestor aspecte logistice.

Voluntar: Dinu Munteanu, orele 12:30-14:00, 15:40-16:30.





17 septembrie 2015 (joi)

Astăzi, pe Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, au votat aproximativ 350 de persoane. Printre acestea, câteva doamne de vârsta a treia, care au aflat de demers abia astăzi (la faţa locului), şi care ne-au asigurat că-şi vor trimite şi nepoţii să voteze. De asemenea, o doamnă cu dificultăţi de deplasare a insistat să meargă singură până la urnă. O altă persoană ne-a informat că s-a întors recent în ţară, şi că se bucură foarte mult de faptul ca a reuşit să îşi exprime opţiunea pe o temă pe care o consideră importantă. Le mulţumim tuturor.

Voluntar: Dinu Munteanu, orele 12:00-16:00.





16 septembrie 2015 (miercuri)

Astăzi, pe Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, au votat aproximativ 380 de persoane, epuizându-se chestionarele în jurul orei 15:40. Menţionăm că numărul total al buletinelor de vot distribuite de Primărie în centrele de consultare a depăşit 11,000. Anticipăm că va fi nevoie de o suplimentare a acestora, depăşind cifra planificată iniţial (12,000). Mulţumim, din nou, tuturor cetăţenilor care şi-au exprimat opinia.

Voluntar: Dinu Munteanu, orele 12:30-15:45.






15 septembrie 2015 (marţi)

Astăzi, pe Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, au votat aproximativ 330 de persoane. Printre ei: o domnişoară cu un pui de husky, numeroase familii cu copiii mici, destul de mulţi studenţi, cadre universitare, dar şi persoane mai în vârstă şi pensionari. Le mulţumim tuturor.

Voluntar: Dinu Munteanu, 15.09.2015, ~orele 12:30-16:00.

-



14 septembrie 2015 (luni)

Astăzi, pe Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, au votat aproximativ 440 de persoane. Deoarece mulţi dintre cetăţeni reclamă semnalizarea şi popularizarea ineficiente ale acestei consultări publice, încurajăm pe toţi ieşenii interesaţi să tipărească afişul (A4) de mai jos şi să îl lipească în scara blocului în care locuiesc, sau în orice alt spaţiu public potrivit. Am semnalat deja aceste aspecte inclusiv reprezentanţilor Primăriei, instituţie responsabilă de administrarea acestui demers. Mulţumim!

Voluntar: Dinu Munteanu, 14.09.2015, ~orele 12:30-16:00.



13 septembrie 2015 (duminică)

Astăzi, între 18:00 şi 20:20, au votat în faţa Primăriei din Iaşi aproximativ 530 de oameni. De asemenea, în Parcul Copou s-au epuizat formularele de vot. Am solicitat Primăriei suplimentarea acestora începând de mâine, aşa cum am solicitat, încă de săptămâna trecută. înlocuirea afişelor distruse de ploaie şi/sau vandali.

Voluntar: Dinu Munteanu, 13.09.2015, ~orele 18:00-20:20.



12 septembrie 2015 (sâmbătă) (ploaie)

Astăzi, între 18:00 şi 20:30, în ciuda ploii, au votat pe Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt aproximativ 230 de persoane. Ne-am bucurat şi de un invitat surpriză: Nicuşor Dan, Preşedintele Asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul". Nicuşor Dan este unul dinte cei mai activi şi mai eficienţi apărători ai mediului şi patrimoniului din România, şi unul dintre susţinătorii demersului nostru. Mulţimim încă o dată, atât dumnealui, cât şi miilor de ieşeni care şi-au exprimat deja opinia legată de replantarea teilor în centrul oraşului. Pe ceilalţi, îi aşteptăm până pe 25 septembrie, în orice punct de votare.

Voluntar: Dinu Munteanu, 12.09.2015, ~orele 18:00-20:30.



-




11 septembrie 2015 (vineri)

Astăzi au votat pe Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt aproximativ 400 de persoane. În ciuda ploii uşoare care a început în jurul prânzului, oamenii votează în continuare. Mâine continuă programul de weekend, atât în Parcul Copou, cât şi în faţa Primăriei din Iaşi (18:00-20:00, cu posibilitate de prelungire). Deoarece mulţi dintre ieşeni află despre acest demers abia în faţa urnelor şi/sau de la voluntarii noştri, încurajăm pe toţi cei interesaţi să popularizeze proiectul (e.g., afiş :).

Voluntar: Dinu Munteanu, 11.09.2015, ~orele 11:30-15:45.



10 septembrie 2015 (joi)

Astăzi au votat pe Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt aproximativ 380 de persoane. Ieşeni de toate vârstele continuă să viziteze urnele. Le mulţumim!

Voluntar: Dinu Munteanu, 10.09.2015, ~orele 12:00-16:00.

PS: Ne cerem scuze celor patru persoane care, în jurul orei 15:55, doreau să îşi exprime opţiunea. Din păcate, formularele fuseseră deja depuse în interiorul Primăriei de către angajaţii instituţiei. 






9 septembrie 2015 (miercuri)

Astăzi, în jurul orei 15:40, votaseră pe Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt aproximativ 450 de oameni. Se prezintă la urne ieşeni din toate categoriile sociale: studenţi, familii tinere, pensionari, profesionişti din toate domeniile. Astăzi au venit şi destul de mulţi biciclişti. Le mulţumim tuturor!

Voluntar: Dinu Munteanu, 09.09.2015, ~orele 12:00-15:40.




8 septembrie 2015 (marţi)

Astăzi au votat pe Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt aproximativ 650 de oameni, înregistrându-se cel mai mare număr de voturi într-o singură zi. Vă mulţumim pentru încurajări! Multă energie pozitivă aici. :)

Voluntar: Dinu Munteanu, 08.09.2015, ~orele 11:30-16:00.




7 septembrie 2015 (luni);

Toate formularele (500) din punctul de votare de pe Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt au fost epuizate astăzi, in jurul orei 15:50-16:00 (sfârşitul programului). Mulţumim tuturor pentru voturi.

Voluntar: Dinu Munteanu, 07.09.2015, ~orele 11:40 - 16:00.







Actualizare, 6 septembrie 2015 (duminică)

Toate formularele (intre 400 si 500) din punctul de votare de pe Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt au fost epuizate astăzi in circa două ore. Am solicitat suplimentarea chestionarelor, insă nu s-au găsit cheile de la biroul respectiv. În jurul orei 20:00, existau în continuare cetăţeni care ar fi dorit să voteze. Am comunicat problemele întâmpinate astăzi doamnei Dr. Dorina Ţicu (telefonic şi în scris), responsabilă din partea Primăriei Iaşi cu aspectele organizatorice ale acestei consultări. Am solicitat, de asemenea, o evidenţă şi o gestiune mai atentă a chestionarelor de vot, pentru a evita acest gen de probleme în viitor. Nu considerăm acest incident o lipsă de bună credinţă, ci mai degrabă o lipsă de profesionalism.

Voluntar: Dinu Munteanu, 06.09.2015, ~orele 17:30-20:00.

Bd. Stefan cel Mare si Sfant, 9 septembrie 2015, ora 18:31.


Actualizare, 5 septembrie 2015 (sâmbătă)

Toate formularele (500) din punctul de votare de pe Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt au fost epuizate azi în mai puţin de trei ore. Majoritatea oamenilor (peste 90%) votează pentru replantarea teilor (DA). 
Mâine vom solicita Primăriei mai multe formulare. Şi mai multe pixuri.
Voluntar: Dinu Munteanu, 05.09.2015, ~orele 18:15-21:00. 



Actualizare, 27 august 2015 (consultare publică / întrebări frecvente). Întrebări frecvente.

Actualizare, 25 august 2015 (consultare publică / sigilarea urnelor): Comunicatul nostru de presă (comun).

Actualizare, 20 august 2015 (consultare publică anunţată de Primăria Iaşi). Comunicatul nostru de presă (comun).

***

12 august 2015. Lansarea oficială a proiectului. Vezi mai jos. 


Proiect înregistrat cu nr. 74315/14.08.2015 la Primăria din Iaşi.

COMUNICAT DE PRESA (comun)
12 august 2015
Credit foto: DM (CC license, ND)


Iesenii cer din nou replantarea teilor in centrul orasului

Astazi, 12 august 2015, Grupul Iasul Iubeste Teii si colaboratorii sai au transmis oficial domnului Primar Interimar Mihai Chirica un proiect complet pentru replantarea teilor pe bulevardul Stefan cel Mare si Sfant.

Sunt deja doi ani și jumatate de cand teii au fost taiati abuziv si inlocuiti cu arbusti orientali pitici in centrul oraşului. Este momentul ca reprezentantii administratiei locale sa ia decizia fireasca si sa readuca teii in centru.

Prin urmare, eforturile cetatenilor ieşeni, coagulate şi exprimate prin acest pol de dialog si rezistenta civica de peste 2 ani, cu implicarea voluntara a numerosi experti, persoane publice si organizatii non‑guvernamentale, s-au concretizat prin predarea documentului descris mai jos.

Peste 20.000 de oameni sunt aproape de acest subiect, aprox. 8000 au semnat petitia, sute de fotografii si mesaje individuale au fost trimise Primarului suspendat Gheorghe Nichita si Viceprimarului Mihai Chirica de-a lungul timpului, iar numeroase persoane publice, specialisti independenti si cadre universitare din Romania si din strainatate (v. http://goo.gl/oBmdmL) au solicitat replantarea teilor pe principalul bulevard din Iasi.

Asadar, documentul de mai jos vine la peste doi ani de la evenimentele nefericite din februarie 2013 si este rezultatul eforturilor repetate ale cetatenilor ieseni de a intra intr‑un dialog constructiv cu reprezentantii Primariei Iasi.

Impreuna cu specialisti in arhitectura, peisagistica, antropologie culturala, ecologie si urbanism, am realizat, astfel, un proiect complet de inlocuire a celor 108 exemplare de salcami japonezi (Sophora japonica 'Pendula') cu acelaşi numar de arbori din genul Tilia (tei), in perimetrul pietonalului Ştefan cel Mare şi Sfant din Iaşi. Solicitarea noastra este ca replantarea teilor sa se realizeze in urmatorul sezon favorabil plantarii (i.e., toamna 2015).

Proiectul include detalii tehnice referitoare la plantare, alaturi de planse grafice si simulari (inainte si dupa replantare), precum si o scrisoare deschisa in care sunt detaliate multiplele argumente istorice, culturale si ecologice care vin in sprijinul propunerilor noastre.

Textul integral al proiectului (incl. planşele grafice) este disponibil aici: https://db.tt/J3sPjxzD.

Site‑ul dedicat proiectului poate fi accesat aici: http://iasuliubesteteii.ro.

La intalnirea de astazi, Primarul Interimar Mihai Chirica a promis doar ca proiectul va fi analizat si ca, daca exista „sprijinul comunitatii”, el va fi realizat in toamna 2015. Insa este momentul pentru decizii clare si concrete, aproape de nevoile oamenilor, nu pentru promisiuni politicianiste, de aceea aşteptam din partea domnului Primar Interimar Mihai Chirica termenele concrete de realizare a proiectului şi ne angajam sa punem la dispozitia Primariei Iasi canalele noastre de comunicare intre cetateni si administraţie, alaturi de eforturile noastre anterioare de a comunica voinţa ieşenilor si a iubitorilor de tei de pretutindeni catre Primaria din Iasi.

De asemenea, am discutat cu domnul Primar Interimar Mihai Chirica posibilitati concrete de transplantare a salcamilor japonezi (e.g., in preajma lacasurilor de cult, in interiorul unui nou spatiu verde cu specific asiatic s.a.).

Vom urmari in continuare decizia Primarului Interimar in legatura cu propunerea transmisa astazi si vom continua, ca si pana acum, sa solicitam decizii clare, termene concrete si o transparenta reala de la cei care ne administreaza orasul.

Ataşate sunt o serie de fotografii surprinse la momentul inmanarii proiectului.

In final, privim acest proiect cu multa speranta, finalizarea lui implicand volume uriase de munca, timp, dedicatie si resurse umane. Desi misiunea noastra nu se va incheia decat la umbra noilor tei, simtim ca am indeplinit un pas important in eforturile de a readuce acest simbol inapoi in orasul pe care il iubim.

Invitam iesenii sa consulte proiectul tehnic si scrisoarea pe pagina ‘www.iasuliubesteteii.ro’ si sa ne transmita opinii cu privire la acestea!

Va multumim.



-

Grupul de initiativa civica "Iasul Iubeste Teii" 
Grupul Academic din Iasi "www.impotriva.blogspot.co.uk
Asociatia Dendro-Ornamentala "Anastasie Fatu" Iasi 
CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publica (Bucuresti)

-
În presă:

http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/adio-salcami-japonezi-in-centru-pregatiri-pentru-inlocuirea-lor-cu-tei-argintii--112169.html

http://www.romaniacurata.ro/iasul-civic-merge-pana-la-capat-cu-replantarea-teilor-ce-recomandari-de-detaliu-au-trimis-primariei/

Adevarul.ro
Epoch Times (Romania)
Ziarul de Iasi (I)
Ziarul de Iasi (II)
Ziarul de Iasi (III)
România Curată

Radio:

http://radioiasi.ro/stiri/audio-iesenii-consultati-de-municipalitate-privind-replantarea-teilor-pe-pietonalul-stefan-cel-mare/
Radio Impact FM, Good Morning, 17 august (invitaţie în studio).
Radio Hit (94.9), Metropola Hit (Ediţie Specială, 13 august 2015), mod. George Onofrei.
RFI, Ştiri în direct, (13 august 2015), mod. Cosmin Ruscior.


TV:

Stiri, TVR, 27 septembrie 2015.
Digi 24 (local). Interviu, 2 septembrie 2015. 'Vocile Iasiului', mod. Ovidiu Mihăiuc.


(NB: Derularea proiectului va fi integrată în actualizări şi în cronologie.)


2 comments:

  1. Prima greseala a fost ca s-au taiat niste copaci, nu conteaza ce copaci, acum voi vreti sa se taie alti copaci sa se puna inapoi tei. IDEEA IN SINE ESTE SA NU SE TAIE COPACI DELOC NU SA SE MEARGA DIN TAIERI IN PLANTARI SI TAIERI IN IAR PLANTARI.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Arbustii aflati acum in amplasament nu ar fi taiati. Ei ar fi transplantati in alte parcuri sau spatii verzi din Iasi. Cu siguranta, ideea este de a nu (mai) taia copaci.

      Delete