Sunday 18 May 2014

Rezumat / Actualizari



Ultima actualizare: 17.08.2015

English version, here.


Grupul Academic din Iaşi

"www.impotriva.blogspot.co.uk"

— Iniţiativă cetăţenească înregistrată cu nr. 85411/29.09.2014 la Primaria din Iaşi —

— Membru iniţiator al Declaraţiei pentru Articolul 35 —



Rezumat / Actualizări

(2013 - prezent)

Pentru că nouă ne place transparenţa mai mult decât lor, iată un istoric scurt şi punctual a tot ceea ce s-a întamplat relevant de la tăierea teilor până acum.

Subiectele vor continua să fie actualizate, în timp real, pe acest blog. (Mai exact, in aceasta cronologie.)

Cu drag,

Dinu G. Munteanu.

Dinu Munteanu este fondatorul Grupului Academic din Iaşi, colaborator al grupului de iniţiativă civică 'Iaşul iubeşte teii' şi unul dintre iniţiatorii proiectului de replantare a teilor pe Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt din Iaşi. Dinu a studiat în Anglia (PhD, Nottingham Trent University, 2015), Olanda (Arts & Sciences M.A., Maastricht University, 2009) şi a călătorit în scopuri de cercetare în Statele Unite şi China. El s-a născut şi locuieşte (inclusiv) în Iaşi.

Totodata, Dinu Munteanu este un Romantic caruia ii repugna mincinosii si drujbele. Are un cal negru si prefera toamna, spadele, inotul si asimteriile. Teza lui de doctorat este despre nostalgie si tumblr; viata lui, despre culori, planuri si pauze. Din cand in cand, Dinu se intoarce.

***

Împreună cu colaboratorii din Iaşi şi din străinătate, am contribuit la: 

1. Promovarea celor cinci (5) proteste publice organizate în Iaşi in datele de: 4 şi 10 februarie (promovare post factum ; data crearii acestui blog - 21.02.2013, Nottingham); 11 aprilie (Piata Unirii) - asistenta logistica si legala de la distanta; 4 octombrie 2013 (Piata Unirii) & 11 mai 2014 (Parcul Expozitiei)  - participare in persoana, in sprijinul cauzei teilor din Iasi (in colaborare cu grupul civic "Iasul Iubeste Teii", care, alaturi de CeRe, reprezinta singura entitate credibila si apolitica implicata activ, competent si pe termen lung in acest subiect). De fiecare data, am solicitat respectarea legii (e.g., Legea 24/2007, Legea 52/2003, Legea 182/2000), a interesului publicului larg si a bunelor practici in dezvoltarea urbanistica durabila. De fiecare data am fost ignorati. Astfel:

2. Contestarea legală şi amendarea pe larg a proiectului "parcării subterane" propuse de Primăria Iaşi în scuarul verde din faţa Teatrului Naţional din Iaşi - http://goo.gl/8FtWVw; dezbaterea publica a 'proiectului' - 27 mai 2014, ora 16:30, la sediul Primariei din Iasi. Actualizare: Va multumim ca ati fost alaturi de noi! Concluziile dezbateri: http://goo.gl/cLYH3kO expertiza dendro-faunistica independenta:  http://goo.gl/CJA5Nq. Actualizare: Proiectul, in urma obiectiilor noastre, este in continuare blocat in cadrul Agentiei pentru Protectia Mediului Iasi (v. http://goo.gl/6sKj9U).  Actualizare:  Decizia de emitere a acordului de mediu a fost eliberata în ciuda contestaţiei noastre in revenire, depusă în termen legal şi accesibilă aici: http://goo.gl/HBD4VU. Detalii despre gravitatea acestui fapt, aici Actualizare, 6 februarie 2015: Primarul Gheorghe Nichita declară oficial că renunţă la ideea parcării subterane, acceptând alternativa noastră de a reamenaja parcul fără a înlătura vegetaţia originală. Gestul marchează o victorie fără precedent a societăţii civile ieşene (v. http://goo.gl/GuHT41).


3. Elaborarea, cu sprijinul Coaliţiei pentru Mediu din România, a unui regulament complet de îngrijire a arborilor urbani. Actualizare: varianta nationala a documentului este disponibila gratuit la: http://regulament-toaletare-arbori.blogspot.ro/.

4. Obţinerea deschiderii unui dosar penal, în urma reclamării tăierilor abuzive de arbori (tei şi castani) săvârşite de Primăria Iaşi în februarie 2013. Actualmente (12.10.2013), dosarul (nr. 8326/P/2013) este instrumentat de procurorii de pe lângă Judecătoria Iaşi; Actualizare: In urma incercarilor de clasare prematura a cauzei penale in speta (prin Ordonantele din 03.03.2014 / 08.04.2014, emise de Parchetul de pe langa Judecatoria Iasi, respectiv de 
Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi, ultimul inregistrand cauza penala sub nr. 399/II/2/2014 ), am contestat legalitatea si temeinicia clasarii cauzei, plangerea fiind actualmente inregistrata in cadrul Judecatoriei Iasi. Audierea martorilor va incepe in luna iunie 2014. Varianta publica a plangerii este disponibila la: http://goo.gl/Fu4uo6

5. Iniţierea unei plângeri formale pe lângă Comisia Europeană (EU-Regional and Urban Policy, dna Angela Martinez Sarasola, REGIO-DGA2 -E-2), în urma căreia am descoperit că, în ciuda faptului că a făcut practic parte dintr-un proiect "rutier" susţinut din fonduri europene, tăierea teilor de pe Blvd. Stefan cel Mare s-a realizat exclusiv cu fonduri din bugetul local Iaşi (Scrisoare RegioE2/IS/mp, 2013, 3455650, p. 2). Costul totul al tăierii arborilor şi al înlocurii lor cu salcâmi japonezi pitici rămâne în continuare necunoscut; Actualizare:  Dupa insistente legale, putem confirma ca toata afacerea (ne)-a costat 175,477 RON (vreo 
40,000). Despre enormitatea situatiei, aici sau aici.

6. Oferirea de asistenţă legală (intervenţie accesorie) în favoarea Gărzii de Mediu Iaşi, în dosarul nr. 11461-245-2013, Judecătoria Iaşi (plângere contravenţională, Primăria Iaşi). Actualizare: acte eliberate publicului aici.


7. Sesizarea urgenta a institutiilor abilitate in cazul marcarii ilegale, de catre Primaria Iasi (in colaborare cu Ocolul Silvic Iasi), a sute de arbori din Parcul Expozitiei (Copou). Documentul este disponibil aici. Ecourile din presa au fost centralizate de colaboratori aici. Sfat: Mergeti, in fiecare zi, prin Copou; cand si daca auziti preludiul drujbelor, sunati, va rog, la 112 (sau la 0232.212.566), citand incalcarea Art. 16-17 din Legea 24/2007. Solicitati intreruperea oricaror actiuni de taiere pana la intocmirea legala (cf. Ordinului MDRT nr. 1466/2010) a Registrului Local al Spatiilor Verzi. Pana atunci, orice taieri, inclusiv cele 'aprobate' de 'comisii' locale osificate, sunt abuzive.  Actualizare: Pentru moment, arborii sunt in siguranta, Primarul Gheorghe Nichita recunoscand ca situatia a fost o 'greseala de comunicare si de procedura'. Ramanem, desigur, vigilenti.  Actualizare: Ministrul mediului, dl. Attila Korodi, confirma abuzurile (inclusiv lipsa RLSV) in adresa parlamentara citata aiciActualizare: Un raport dendro-faunistic independent confirma ca peste 80% din arborii marcati nu isi justifica taierea. Actualizare: Actiune legala (contencios administrativ) impotriva Primariei din Iasi, pentru nerespectarea Legii 544/2001, in urma solicitarii unor detalii suplimentare in acest caz (v. aici). Actualizare finala: Putem confirma că, în urma eforturilor noastre legale, mediatice şi de comunicare, solicitarea de anulare (prin vopsea neagră) a acestor marcaje ilegale a fost îndeplinită de Primăria din Iaşi în luna august 2015. Cererea noastră finală poate fi accesată aici (https://db.tt/lHjDIlm9), iar fotografiile, aici (https://db.tt/ZtvFYnn3).

8. Facilitarea constituirii unei comisii (reale) de specialişti pentru evaluarea stării de sănătate, respectiv pentru salvarea arborilor monument ‘Plopii fără soţ’. Speram ca atributiile acestei comisii, in componenta careia se afla inclusiv colaboratorul nostru, dl. ing. dr. Ionel Lupu (dendrolog), se vor extinde si vor cuprinde gestiunea generala a intregii vegetaţii înalte de pe raza municipiului. Detalii, aici. Despre o actiune similara propusa (si efectuata) pentru Teiul lui Eminescu, aici.

9. Atentionarea asupra deficientelor majore ale noului P.U.G. (Plan Urbanistic General) al Iasiului. Problemele subliniate de OAR-Iasi sunt atat de grave, incat am creat un site separat dedicat lor: http://salvati-iasiul.blogspot.ro/.

10. Sustinerea publica si documentarea tehnico-stiintifica a proiectului de Hotarare (Consiliul Local Iasi) privind replantarea teilor (Bd. Stefan cel Mare si Sfant). Scrisoarea noastra deschisa a fost preluata inclusiv de portalul national anti-coruptie Romania Curata, aici. Decizia finala se va lua, prin vot, in cadrul Consiliului Local Iasi. Pozitia fiecarui consilier va fi facuta publica aici imediat ce va fi exprimata oficial. Actualizare: Despre respingerea politica (PSD) a proiectului, scrie profesorul Liviu Antonesei aicidendrologul nostru, dl. ing. dr. Ionel Lupu, demonteaza argumentele primariei, aici (v. si comunicatul de presa de aici). Actualizare: Pentru o evaluare recenta a plantatiei de salcami japonezi de pe Bd. Stefan cel Mare si Sfant, v. aici.

NB: 7 august 2014 – Dl. arh. Şerban Ţigănaş, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, demontează (din nou) argumentul solilocviu al viceprimarului Mihai Chirica, conform căruia tăierea teilor ar fi „pus în valoare” monumentele istorice ale Iaşiului: „ [argumentul] nu se susţine ... valoarea copacilor maturi pentru spaţiul public este determinantă” (v. http://goo.gl/Thw5Xp).

11.  12 august 2015: Predarea unui proiect tehnic complet privind replantarea teilor pe Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt. Proiectul este supus de executivul Primăriei unei consultări populare extraordinare (25 august - 25 septembrie 2015), unde peste 93% din votanti (13,347 oameni) s-au exprimat in favoarea proiectului.  

12. 28 noiembrie 2015: au fost replantati tei pe Bd. Stefan cel Mare si Sfant. Detalii, aici

-

Am mai obtinut, fara legatura directa cu abuzurile ecologice savarsite de Prmiaria din Iasi, urmatoarele:

a) Sesizarea autoritatilor locale (Politie, Garda de Mediu s.a.) in ceea ce priveste nevoia de a proteja habitatul urban al coloniei de ciufi de padure (bufnite) din curtea Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, Iasi (Copou) (e.g., Actul 4233/11.12.2013, GNM CJ Iasi). Deoarece salcia in speta a ramas in picioare, doamnele si domnii de la CJAS au primit de la noi asta

b) Sesizarea organelor de cercetare penala in cazul persoanelor care au taiat, la inceputul lunii martie 2013, o serie de arbori din fata Universitatii Petre Andrei din Iasi (in jurul zonei dintre Blvd.l Anastasie Panu si Str. Grigore Ghica) (adresa GNM Iasi nr. 1942/22.04.2013, p. 3);

c) Oprirea si amendarea defrisarilor de arbori efectuate pe Al. Mihail Sadoveanu  de catre conducerea Liceului Agricol "Vasile Adamachi" din Iasi, in primavara anului 2013 (Actul 1152 / GNM CJ Iasi / 01.04.2013);

d) Sanctionarea contraventionala, pentru distrugerea prin "toaletare" a coronamentelor arborilor din aliniamente stradale, a primariilor din Milişăuţi, Rădăuţi, Gălăneşti, Vicovu de Jos, Vicovu de Sus şi Putna (jud. Suceava) (Actul 1324/28.06.2013, GNM CJ SV); Actualizare: acelasi lucru s-a intamplat din nou (2014), in cazul comunei Cornu Luncii (jud. Suceava) (Actul 1126/03.06.2014, GNM CJ SV). 

e) Amendarea si/sau oprirea defrisarilor de arbori efectuate si/sau planuite de Primaria din Targu Mures si Primaria din Carei, in primavara anului 2013 (Actul 423/68P/22.04.2013, GNM CJ Mures, respectiv Actul 146/05.04.2013, GNM CJ SM). 


NB: Am mai observat, cu surprinsă simpatie, că o echipă de arhitecţi tineri şi‑a donat timpul şi idealismul unui oraş fără timp şi fără idei (v. Iaşi, Zona Zero). Iată că până şi acel “concurs urbanistic” de reamenajare a centrului oraşului, lansat de primar în urma presiunilor noastre şi rămas, aşa cum am anticipat, un exerciţiu birocratic opac şi fără rezultate, a scos la iveală potenţialul publicului specialist de a îmbunătăţi Iaşiul. Îi felicit pe tinerii arhitecti inclusiv pentru demnitatea cu care şi‑au retras proiectul din mai sus‑numitul „concurs” municipal, la mai bine de cinci luni după “jurizarea” (secretă? inexistentă? aleatorie?) a celor patru proiecte depuse. Strategia nepublicării rezultatelor şi a tergiversărilor infinite compromite, într‑adevăr, orice credibilitate sau autoritate a organizatorului. Actualizare: Dupa luni de intarzieri si aporii birocratice, Primaria Iasi a publicat rezultatele (neasumandu-si implementarea lor). Desi fusese retras din concurs, proiectul a fost premiat (el include replantarea teilor si renuntarea la parcarea subterana de la Teatru). Detalii, aici.

NB2: Eforturile polului nostru de rezistenţă civică au fost premiate: Premiul Oamenii Timpului (2014),  Premiul pentru IMPACT şi Premiul al II-lea la secţiunea 'Comportament civic şi participare publică', în cadrul celei de-a XIII-a ediţii a Galei Societăţii Civile (2015). 


Editor: Dinu G. Munteanu, PhD




[Desen de Dan Perjovschi

(Multumim, Dane.)

***

Apariţii media (selecţie)

TV:


http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/protest-in-iasi-pentru-ca-teiul-lui-eminescu-sa-nu-fie-taiat-autoritatile-vor-aduce-salcami-japonezi.html

TVR, Jurnal Regional (Iaşi), 11 decembrie 2014. Invitaţie în studio.

TVR 3 / TVR Timisoara, Ediţia de Vest, 16 februarie 2015. Intervenţie (invitaţie) telefonică.


- Radio -


Radio Impact FM, Good Morning17 august (invitaţie în studio).




http://radioiasi.ro/stiri/audio-proiectul-de-amenajare-a-unei-parcari-subterane-in-fata-teatrului-national-din-iasi-a-primit-astazi-aviz-favorabil-de-la-ministerul-mediului/ 

Radio Romania Actualitati, Dincolo de Ziduri (12 decembrie 2014), mod. Gabriel Basarabescu.

Radio Romania Cultural, Planeta Eco (18 februarie 2015), mod. Dan Stoica.


Presă scrisă:

http://www.romaniacurata.ro/turul-marilor-tunuri-iasi-reteta-distrugerii-industriei-locale-tur-virtual/ [extrase in extenso din cronologia noastră].

http://www.romaniacurata.ro/iasul-civic-merge-pana-la-capat-cu-replantarea-teilor-ce-recomandari-de-detaliu-au-trimis-primariei/

Adevarul.ro (replantarea teilor, 2015)
Ziarul de Iasi (I) (idem)




No comments:

Post a Comment