Wednesday 1 May 2013

Scrisoare Deschisa Primariei din Iasi, 1 Mai 2013.

[Desen de Dan Perjovschi]

Actualizare, 11 Mai 2013 (21:41, BST)

Reprezentantii arhitectilor ieseni au criticat virulent maniera descalificanta in care Primaria din Iasi a 'modernizat' Blvd. Stefan cel Mare. Detalii asupra acestor declaratii sunt disponibile in articolele de presa de aici si de aici

Comentariile domnului vice-primar Chirica sunt disponibile aici.


***

Scrisoare Deschisa cu Caracter Petitionar

[Formulata in virtutea prevederilor stipulate în: Legea 233/2002 si HG 878/2005]


In Atentia Primariei din Iasi si a Publicului Larg

Referitor la: Conferinta de Presa a Primariei din Iasi (26 Aprilie 2013)

Declaratiile recente ale domnului Primar Gheorghe Nichita, multe dintre ele privitoare la aspecte discutate de noi in raportul civic de aici, reclama un raspuns din partea noastra. Acest raspuns se va face punctual, adresand afirmatiile domnului Nichita dupa cum urmeaza:

1) "Rezistenta la schimbare"

Demersul si solicitarile noastre (vezi sectiunea A3 a raportului) nu reflecta rezistenta la schimbare. Ele reflecta rezistenta la ilegalitate, incompetenta si dezinformare. Teii de pe Blvd. Stefan cel Mare au fost taiati ilegal (v. adresa Garzii de Mediu cu nr. 971/CJ‑Iasi - 19.03.2013). Mai mult, modul in care Primaria din Iasi gestioneaza toate spatiile verzi de pe teritoriul municipiului Iasi este unul abuziv si iresponsabil (v. controlul Garzii de Mediu din data de 23.08.2012).

Pe scurt, in lipsa unui audit al suprafetei, calitatii si accesibilitatii spatiilor verzi din oras, nimeni nu tine evidenta:

1) copacilor taiati;
2) arborilor plantati (sau nu) in locul celor distrusi;
3) logicii peisagistice care guverneaza (sau nu) gestionarea vegetatiei arboricole de pe raza municipiului Iasi.

Taierea teilor este, din pacate, doar aspectul cel mai vizibil si mai scandalos al dezastrului ecologic pervasiv de pe teritoriul municipiului.

Aceste aspecte au fost discutate pe larg in articole publicate aici, aici si aici, cat si in plangeri formale adresate, conform legii, institutiilor competente ale statului.

Considerand aceste fapte, devine evident ca trimiterea domnului Nichita la „rezistenta la schimbare” a iesenilor ca fiind motivul principal al protestelor civice impotriva Primariei este o manevra pur retorica, lipsita de continut si de integritate.

2) Caracterul "temporar" si "fluid" al Pietonalului Stefan cel Mare

Conform declaratiilor domnului Nichita, Blvd. Stefan cel Mare nu poate fi judecat in forma lui actuala. El este o tabula rasa, un spatiu care se va dezvolta in functie de "cererea" oamenilor si in functie de "privatii" care vor initia varii activitati comerciale in zona. Sa intelegem, deci, ca strada arata acum desertic si pipernicit nu pentru ca s‑a demolat vegetatia originala, ci pentru ca iesenii nu stiu sa foloseasca spatiul in forma lui proaspat demolata. Aceste idei nu reflecta decat o derogare de responsabilitate si un amatorism nonsalant in abordarea subiectului. De asemenea, comparatia dezastrului dendrologic din Iasi cu o disputa informala intre un sot si o sotie privind amplasarea unui tablou in locuinta conjugala tradeaza o totala lipsa de respect pentru cetateni si o lipsa de intelegere a gravitatii situatiei in speta. Aceste "modernizari", facute cu o incompetenta si o lipsa de anticipativitate totale, au afectat si vor afecta orasul nostru pe termen lung.

3) "Vizibilitatea" monumentelor

Acest argument, retrograd si barbar, conform caruia teii obscurau/mascau prin coronament arhitectura din zona, a fost demontat in repetate randuri, atat de noi (vezi aici si aici), de o serie de intelectuali din tara si strainatate, inclusiv arhitecti (vezi aiciaici si aici), cat si de societatea civila ieseana (v. aici). Este inexplicabil de ce acest "argument" solilocviu continua sa fie invocat de domnul Primar Nichita.

4) Apelul Domnului Primar Nichita la ajutorul arhitectilor locali

Acest apel este tardiv, formulat post‑factum si post‑mortem. El sfideaza logica si bunul simt.

Apelul este, de asemenea, redundant. Solicitari si propuneri concrete in acest sens au fost inaintate Primariei inca din martie 2013.

Prin aceste solicitari, profesori universitari (doi dintre ei membri ai Academiei Romane), dar si numerosi alti specialisti si oameni de cultura din tara si strainatate au publicat propuneri concrete in incercarea de a stopa, corecta si reversa, atat cat mai este posibil, abuzurile ecologice din Iasi.

Incepand cu data de 21 martie 2013, propunerile au inceput sa fie inaintate, pe cale petitionara si conform legii, institutiilor abilitate ale statului, inclusiv Primariei din Iasi. Atat Agentia pentru Protectia Mediului Iasi, cat si Garda de Mediu Iasi au raspuns in detaliu acestor solicitari (adresele nr. 1984/22.04.2013, respectiv nr. 1942/22.04.2013).

Din pacate, Primaria din Iasi a ales sa ignore aceste solicitari.

Rezumate, cererile noastre raman neschimbate:

A. Replantarea de urgenta a teilor (genul Tilia, preferabil [actualizare] Tilia tomentosaTilia cordata  Tilia mongolica) pe Blvd. Stefan cel Mare.

B. Efectuarea in regim de urgenta a auditului legal privind suprafata, calitatea si accesibilitatea spatiilor verzi din Iasi. Aceasta este o obligatie legala, iar inexistenta acestui registru al spatiilor verzi plaseaza Primaria din Iasi intr‑o stare perpetua de ilegalitate. Detalii privind existenta acestui audit in alte orase importante din Romania se pot accesa gratuit aici.

C.    <!--[endif]-->Constituirea de urgenta a unei comisii de specialitate apolitice, sub indrumarea unui reputat expert in horticultura [actualizare: precum, de exemplu, profesorul Leocov Mandache sau inginerul dendrolog, dr. Ionel Lupu], care:

C1. Sa supravegheze si sa coordoneze activitatile descrise la punctele A) si B);

C2. Sa evalueze exhaustiv daunele produse prin defrisarile si toaletarile abuzive ale masei lemnoase locale (august 2012 - martie 2013);

C3. Sa propuna masuri concrete (protocoale exacte de repopulare, schite corecte de toaletare etc.) in vederea salvarii a ceea ce a mai ramas din vegetatia arboricola matura a Iasiului;

C4. Sa adreseze lacunele administrative din gestionarea — defectuoasa sau inexistenta — a arborilor de patrimoniu din Iasi (vezi sectiunea A3.6.5. a raportului).

C5. Sa evalueze stiintific si sa coordoneze planurile edilitare de "reabilitare"/"modernizare" a Parcului Copou din Iasi.

D. De asemenea, am cerut in sectiunea A3.7. a raportului sistarea imediata a proiectului primariei (discutat de Consiliul Local Iaşi in data de 26.07.2012) care isi propune sa continue "modernizarea" orasului prin distrugerea si inlocuirea spatiilor verzi si a parcului din fata Teatrului National "Vasile Alecsandri" din Iasi cu o parcare subterana. Arhitecti ieseni au contestat pe larg sensul si forma actuala ale acestui proiect (v. aici).

Ø Mentionam ca, in acest caz, APM Iasi a preluat deja o parte din solicitarile noastre si le‑a redirectionat, prin ordin institutional, Primariei din Iasi. Actul este disponibil aici. Domnul Nichita nu a facut referire la acest act in cadrul conferintei de presa.

E. Totodata, in sectiunile A3.1.‑ A3.3. ale raportului am solicitat sanctionarea individuala a celor responsabili de abuzurile descrise mai sus.

In acest sens, am aprecia in continuare daca domnul Nichita si‑ar inainta demisia de onoare. Daca dumnealui nu considera aceasta obligatie morala o prioritate, am aprecia daca domnia sa si‑ar cere scuze public fata de ieseni, dovedind buna credinta si demitandu‑l imediat pe responsabilul profesional pentru abuzurile in speta. Aceasta persoana este presedintele Comisiei de Ordonare a Vegetatiei Lemnoase de pe langa Primaria din Iasi, domnul vice‑primar Mihai Chirica. Domnul Chirica este de asemenea responsabil de proiectul de modernizare in cadrul caruia s‑au realizat taierile ilegale de arbori descrise mai sus.

5) Politizarea discursului

In conferinta de presa, domnul Nichita a facut referire, nu pentru prima data, la diverse interese oculte din partea "adversarilor" politici, incercand astfel sa indrepte atentia dinspre abuzurile ecologice pervasive savarsite de Primarie inspre un subiect pe care dumnealui il stapaneste mai bine.

In data de 28 Martie 2013, ca reactie a unor incercari similare din partea domnului Nichita de politizare a scandalului (i.e. acuze politice fata de Garda de Mediu), am repudiat pe larg aceste manevre retorice in comunicatul de presa disponibil aici: www.goo.gl/nasr3.

Resping deci, din nou si irevocabil, orice incercare de a fi asociat cu vreo culoare, tendinta sau interes politice. Raportul nostru civic documenteaza fapte, nu aluzii sau jocuri de culise. Taierea teilor, "toaletarea" / ciopartirea abuziva a arborilor din Iasi, cat si iresponsabilitatea cu care s‑au realizat diverse "reabilitari de vegetatie" in intreg municipiul sunt astfel de fapte. In aceste cazuri, ceea ce conteaza nu este culoarea politica temporara a unei institutii a statului, ci gradul de competenta, responsabilitate, transparenta si integritate civica al angajatilor ei. In acest caz, este vorba despre angajatii in subordinea directa a domnului Primar Gheorghe Nichita.

In concluzie, subliniez din nou ca orice incercare de a „politiza” faptele descrise mai sus este inutila. Ea va fi imediat repudiata si inclusa in continutul raportului, inclusiv in varianta care va fi inaintata forumurilor europene de audit financiar‑logistic.

In acest sens, atragem in mod particular atentia asupra ultimei declaratii a domnului Nichita, facute spre sfarsitul conferintei de presa, in care dumnealui sugera ca taierea teilor nu face parte din proiectul european de modernizare a orasului (i.e. "DEZVOLTARE REȚEA RUTIERĂ ÎN ZONA CULTURALĂ, ISTORICĂ ȘI TURISTICĂ A MUNICIPIULUI IAȘI", co‑finanţata din Fondul European de Dezvoltare Regională).

Observatia pasagera a domnului Nichita este incorecta. Ea este contrazisa de insasi brosura Primariei pe acest subiect, in care se mentioneaza in mod specific spatiile verzi de pe Blvd. Stefan cel Mare (948 m2).

Deoarece intreaga transformare a bulevardului in pietonal este co‑finantata prin fonduri de dezvoltare europene, taierea copacilor existenti si inlocuirea lor cu alti arbori, despre care nu stim cat au costat, si nici prin ce modalitate au fost comandati, face parte integrala din acest proiect. Mentionam ca am solicitat Primariei, pe cale legala, eliberarea acestor informatii de interes public in data de 18.04.2013. Nu am primit inca un raspuns la aceasta solicitare.

***

In concluzie, cererile de mai sus raman valide si urgente. Ele vor continua sa fie aduse la cunostinta institutiilor statului pana cand solicitarile noastre vor fi rezolvate in totalitate.


Va multumesc,

antropolog cultural.

Co-semnatarii raportului:
Lucia Gabriela Munteanu, dr., prof. gr. I, Școala Normală "Vasile Lupu", Iași.
Eugen Munteanu, prof. dr., Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iaşi.
Valeriu Gherghel, prof. dr., Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iaşi.
Rodica Albu, prof. dr., Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iaşi.
Mircea Platon, cercet. dr., Institute for Christian Studies, Toronto, Canada.
Mihaela Paraschiv, prof. dr., Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iaşi.
Dan Cristea, prof. dr.,  Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iaşi.
Emanuel Contac, lector dr., Institutul Teologic Penticostal din Bucureşti.
Marius Cruceru, prof. dr., Universitatea Emanuel, Oradea.
Gabriel Camară, asist. dr., Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iaşi.
Daniela-Luminiţa Teleoacă, cercet. II dr., Institutul „Iorgu Iordan - Al.  Rosetti”, Bucureşti.
Mihai Moraru, prof. dr.,  Universitatea din Bucureşti.
Florentina Bîrsan, masterandă, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iaşi.
Michael Metzeltin, prof. dr., Universitatea din Viena, membru al Academiei de Ştiinţe a Austriei, membru de onoare al Academiei Române.
Iosif Camară, cercet. dr., Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iaşi.
Elena Karetina, traducător independent, Iaşi.
Ana Bobu, dr., prof., Şcoala Gimnazială "Alexandru Ioan Cuza", Roman.
Ludmila Branişte, conf. dr., Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iaşi.
Claudia Hulpoi, dr., prof., Liceul de Coregrafie si Arta Dramatica, Cluj-Napoca.
Irina Ştefania Vaida, masterandă, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iaşi.
Maria Moruz, cercet. dr. Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iaşi.
Rodica Dimitriu, prof. dr., Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iaşi.
Viorel Barbu, prof. dr., Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iaşi, membru al Academiei Române.
Nicolae Ionel, poet şi traducător, Iaşi.
Diana Stoica, dr., prof., Colegiul Naţional "Gh. Roşca Codreanu", Bârlad.
Gina Nimigean, asist. drd., Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iaşi.
Anca Bibiri, cercet. dr., Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iaşi.
Daniela Otilia Marta, economist, Iaşi.
Mirela Aioane, conf. dr., Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iaşi.
Wolfgang Dahmen, prof. dr., Universitatea "Friedrich Schiller", Jena, Germania.
Alin Dobre, economist, dir. adjunct, Ministerul Finantelor Publice, Romania.
Gabriela Haja, cercet. I dr., Institutul de Filologie Română „A. Philippide”.
Luminiţa Botoşineanu, cercet. II dr., Institutul de Filologie Română „A. Philippide”.
Cristina Frumos, dr., prof., Școala Normală "Vasile Lupu", Iași.
Danuţ Mănăstireanu, teolog, Iaşi.
Roxana M. Diaconescu, Global Strategic Planner, IFF, Amsterdam.
Petru Asaftei, prof. gr. I, Școala Normală "Vasile Lupu", Iași.
Violeta Romila, prof., Şcoala Gimnazială "Anastasie Panu ", Huşi.
Vlad Gabriel Romila, inginer agronom, comisionar vamal, Vama Albiţa, Huşi.
Cătălin Dîrţu, lector dr., Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iaşi.
Ciprian Suhar, asistent operator (sectorul cinema), Roma.
Bogdan Iancu, dr. iur., lector, Universitatea din Bucureşti.
Bianca Guţan, dr. iur., prof., Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu.
Gheorghe Albu, ing., Iaşi.
Mircea Borcilă, prof. dr., Universitatea "Babes-Bolyai", Cluj-Napoca.
Rozalia Borcilă, profesor pensionar, Cluj-Napoca.
Elena Faur, cercet. dr., Institutul de Lingvistică şi Istorie Literară "Sextil Puşcariu", Cluj-Napoca.
Diana Faur, drd., Universitatea "Babes-Bolyai", Cluj-Napoca.
Radu G. Cucu, ing. dr., OD-OS GmbH, Berlin, Germania.
Mariana Nastasia, an terminal, Școala Normală "Vasile Lupu", Iași.
Magda Jeanrenaud, prof. dr., Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iaşi.
Elena Oana Plămadă, prof., O'clock English Academy, Logroño, Spania.
Alexandra Ionaşcu, lector dr., Universitatea din Bucureşti.
Dan Acostioaei, artist vizual, asist. drd., Universitatea de Arte "Georghe Enescu", Iaşi.
Cezara Ştefănescu, prof. gr. I, Colegiul Naţional "Mihai Eminescu", Iaşi.
Petru Apachiţei, lector, Universitatea de Limbi Străine, Beijing, China.
Carmen Fierascu, asistentă medicală, Siret.
Brânduşa Grigoriu, asist. drd., Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iaşi.
Corina Petrescu, dr., Assistant Professor, University of Mississippi.
Nicoleta Cumpătă, an terminal, Școala Normală "Vasile Lupu", Iași.
Emilia Homutescu, ing., Continental Automotive Romania, Iaşi.
Adrian Homutescu, ing. dr., Continental Automotive Romania, Iaşi.
Carmen Deleanu, prof., Colegiul Naţional "Garabet Ibrăileanu", Iaşi.
Laurenţiu Rădvan, conf. dr., Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iaşi.
Mihaela Tatiana Cimpoi, învăţătoare, Şcoala "Colonel Constantin Langa", Miroslava.
Vasile Radu Cimpoi, învăţător, Şcoala "Colonel Constantin Langa", Miroslava.
Gelu Bourceanu, prof. dr., Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iaşi.
Petronela Grigorescu, actriţă, Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri", Iaşi.
Sergiu Tudose, actor, Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri", Iaşi.
Ion Sapdaru, actor si regizor, Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri", Iaşi.
Annemarie Chertic, actriţă, Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri", Iaşi.
Catinca Tudose, actriţă, Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri", Iaşi.
George Hariton, instrumentist, Filarmonica "Moldova", Iaşi.
Iulia Satala, pedagog, Aalesund, Norvegia.
Mihai Dinu Gheorghiu, prof. dr., Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iaşi.
Anca-Yvette Gradinariu, jurnalist si scenarist, Bucureşti.
Ioana Costa, prof. dr., Universitatea din Bucureşti.
Cezar Aanicăi, ing. dr., Universitatea Tehnică "Gh. Asachi" Iaşi / Inspectoratul de Stat in Construcţii (D.R.C. Nord-Est).
Mihai Alex Moruz, asist. dr., Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iaşi.
Ionel Lupu, ing. dr. (Preşedintele Asociaţiei Dendro-Ornamentale "Anastasie Fătu", Iaşi), însoţit de 18 ingineri silvici din România (Vâcla Ovidiu, Vâcla Maria, Cucoș Victor, Pacnejer  Dumitru, Pacnejer Doina, Duculescu Gheorghe, Dr. Iancu Ioan, Iancu Viorica, Gavrilescu Gheorghe, Ciortuz Georgeta, Toldaș Mircea, Matigaș Andrei, Indreieș Vasil, Indreieș Iulia, Sandu Cătălin, Cilean Voichița, Cilean Vasile, Achim Florica Agurița)..
Irina-Elena Achim, dr., medic, Guebwiller, Franţa.
Eugen-Gabriel Achim, ing., Guebwiller, Franţa.
Vasile Iancu, scriitor, Iaşi.
Clemansa Iancu, profesoară, Iaşi.
Eleonora Lupu, profesoară, Iaşi.





-

[1] Mentionam ca actele eliberate la interventia Ministerului Afacerilor Interne de catre Primaria din Iasi sunt in sfarsit disponibile aici (v. sectiunea 2.2.1., actualizata). Ele contin elemente de cenzura (s‑a suprimat cu culoare neagra portiunea din tabel privitoare la justificarea taierilor/inlocuirilor de arbori) si modificari (cu pixul) ale datelor de inregistrare. De asemenea, actele nu prezinta niciun fel de analiza dendrologica care sa fi legitimat taierile.
[2] Mentionam ca demersul nostru a fost preluat inclusiv de portalul national anti‑coruptie Romania Curata, aici

No comments:

Post a Comment