Thursday 21 March 2013

Noutati si Contestatii.



In interesul transparentei si al verificabilitatii datelor, nu este permisa preluarea publica (partiala sau integrala), a informatiilor de pe acest site fara acordul in scris al autorului (Dinu[.]Munteanu[at]Gmail.com). 



***

[Actualizat, 27 Aprilie 2013]
[v. sectiunea 2.2., mai jos.]

Prezint mai jos, sintetic, realizarile / efectele masurabile ale raportului nostru pana in acest moment. Rezumatul include observatii concrete privind indeplinirea, tergiversarea sau neindeplinirea solicitarilor exprimate de noi in raport.

In urma numeroaselor insistente la nivel local si central, ma bucur sa spun ca am obtinut in sfarsit raspunsuri relativ detaliate din partea Garzii de Mediu din Iasi (adresa nr. 1942/22.04.2013), cat si din partea Agentiei pentru Protectia Mediului Iasi (adresa nr. 1984/22.04.2013). Pot astfel confirma ca:
  1. Primaria din Iasi a fost avertizata asupra ilegalitatii modului in care 'gestioneaza' mediul inconjurator de pe raza municipiului Iasi inca din 23.08.2012 (Control GNM Iasi). La acea data au fost impuse Primariei o serie de masuri privind respectarea prevederilor legale in vigoare (v. Legea 24/2007, Legea 46/2008, Ordinul 264/1999). De asemenea, Primariei i-a fost solicitat sa respecte actele de reglementare emise de APM Iasi pentru proiectele aflate deja in derulare. 
  2. Primaria din Iasi nu a respectat masurile impuse. Taierea teilor din centrul orasului (februarie 2013) este din pacate doar aspectul cel mai vizibil si mai socant al dezastrului ecologic pervasiv din Iasi. Cum se arata in actul 971/19.03.2013 al GNM Iasi, dar si in adresa APM Iasi 1984/22.04.2013, toate actiunile de 'modernizare', 'reabilitare' si/sau 'inlocuire' a vegetatiei locale sunt realizate de Primarie:

  • 2.1. fara respectarea registrului spatiilor verzi (colegul nostru Mircea Platon a abordat exemplar acest subiect in articolul de aici.)
  • 2.2. fara ca APM Iasi sa aiba cunostinte despre "baza legala, regulamentul de functionare si atributiile" Comisiei de Ordonare a Vegetatiei Lemnoase de pe langa Primaria din Iasi (in ciuda faptului ca, prin dispozitia 217/20.03.2013, eliberata deci de Primarie dupa taierea teilors-a solicitat nominalizarea unui reprezentant APM Iasi in cadrul acestei comisii):
In acest sens, atat Prefectura Iasi (la interventia Ministerului Afacerilor Interne), cat si APM Iasi au solicitat Primariei clarificari pe aceste teme. 
Pot confirma (adresa nr. 32760/23.04.2013-PMI) ca defrisarile s-au facut fara niciun fel de expertiza dendrologica

Dispozitia de taiere in masa a vegetatiei originale de pe Blvd. Stefan cel Mare (genul Tilia) este constituita din 9 (noua) cuvinte, descalificante profesional, enuntate arbitrar si semnate de „inspectorul de specialitate” Elena Racoveanu; actul a fost co‑semnat de domnul vice‑primar Mihai Chirica:

“[...] necesitatea dezafectarii vegetatiei existente datorita starii avansate de degradare.”


[Elena Racoveanu, "Inspector de Specialitate"; 

co-semnatar: Mihai Chirica, vice-primar.]


(dispozitia PMI nr. 99356/26.10.2012)


Mentionez ca adresa nu contine niciun fel de detaliu tehnic legat de morfologia, profilaxia si presupusa patologie a vegetatiei Tilia in speta. Nu se mentioneaza nici macar numarul total, si nici denumirea stiintifica a arborilor respectivi. Lipsesc planse sau desene tehnice, probe biologice de specialitate si dovezi fotografice in sprijinul solicitarii doamnei Racoveanu si a domnului Chirica.

Ulteriorul ordin de taiere/inlocuire a „142 de arbori” de pe Blvd. Stefan Cel Mare si Sfant, extras de mine din Centralizatorul de Taieri al Primariei si pus la dispozitia publicului aici, contine, de asemenea, elemente de cenzura (s‑a suprimat cu culoare neagra portiunea din tabel privitoare la justificarea taierilor/inlocuirilor de arbori).

Mai grav, actul oficial prin care domnul vice‑primar Mihai Chirica (asistat de domnul ing. Dumitru Tomorug, de domnul ing. Eduard Bulgaru si de doamna ing. Elena Mihailescu), prin care dumnealor reactioneaza la controlul Garzii de Mediu (februarie 2013) solicitand firmei S.C. SERVICII PUBLICE S.A. (director, ing. Luminita Salceanu) sa ‚rezolve’ situatia taierii teilor prin incheierea de urgenta a unui „contract cu Directia Silvica Iasi” prezinta aparente modificari ale numarului si datei de inregistrare (actele sunt disponibile in integralitate mai jos). Mentionez ca uzul de falsuri in inscrisuri oficiale se pedepseste penal cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani, conform Art. 291 din Codul Penal.





 

De asemenea, atrag public atentia asupra posibilului caracter penal al urmatorului act oficial. Observati aparenta modificare a datei de inregistrare.




Dincolo de absurdul kafkaesc si de caracterul rusinos ale intregii situatii, se impun imediat urmatoarele intrebari:
  1. Care sunt atributiile, respectiv calificarile profesionale ale doamnei Elena Racoveanu?
  2. In ce masura au contribuit specialistii din Comisia de Ordonare a Vegetatiei Lemnoase de pe langa Primaria din Iasi la aceasta „decizie”? 
La data enuntarii actului semnat de doamna Racoveanu si de domnul Chirica, componenta Comisiei respective era urmatoarea [citez din dispozitia PMI 757/31.07.2012]:

1. Presedinte: ing. Mihai Chirica (vice-primar);

2. Vicepresedinte: ing. Dumitru Tomorug (director executiv, directia tehnica PMI);

3. Membri: ing. Luminita Salceanu (director SPI); 

Ing. Cristian Bulgariu (sef sectie spatii verzi, SPI);


Prof. Dr. Giga Gradinaru - Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara "Ion Ionescu de la Brad" Iasi.

Prof. Dr. Lucia Draghia - Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara "Ion Ionescu de la Brad" Iasi.

Dr. Berardis Roberto - Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara "Ion Ionescu de la Brad" Iasi.

Prof. dr. Catalin Tanase - Director Gradina Botanica "Anastasie Fatu" [Iasi].

Consilier Gala Temneanu - Agentia pentru Protectia Mediului Iasi - pentru arborii monument.

4. Secretar comisie - ing. Elena Picu - Birou Administrare Mediu Urban, PMI.
Tinand cont de faptul ca realitatea 'din teren' (v. aici si aici) este dezastruoasa, aceste intrebari devin foarte importante.

B. In ceea ce priveste planurile edilitare de "transformare" a parcului din fata Teatrului National "Vasile Alecsandri" din Iasi intr-o parcare subterana (v. sectiunea A3.7. a raportului):


APM Iasi a impus recent (18.03.2013) Primariei din Iasi efectuarea unui studiu de impact asupra mediului pe aceasta tema. Solicitarile APM Iasi sunt disponibile aici. Ma bucur sa spun ca ele includ, aproape literalmente, observatiile exprimate de noi in sectiunea A3.7.1. a raportului
  • Tinand cont de faptul ca exigentele exprimate de noi au fost preluate formal de solicitarile recente ale APM Iasi, devine teoretic imposibil pentru Primaria din Iasi sa efectueze aceasta "modernizare" fara a incalca legea si dorinta cetatenilor. Din punct de vedere practic, insa, se impune o monitorizare atenta a situatiei 'din teren'.
C. In ceea ce priveste lacunele administrative din gestionarea patrimoniului dendrologic iesean (v. sectiunea A3.6.5. a raportului), citez din adresa APM Iasi nr. 1984/22.04.2013:

  • Pe scurt, nimeni nu se ocupa activ de intretinerea monumentelor naturii din Iasi. Atat Academia Romana, cat si Primaria din Iasi se complac in aceasta impardonabila stare de fapt.
D. In ceea ce priveste planurile de 'reabilitare' a Parcului Copou (v. sectiunea A3.6.4. a raportului), citez din aceeasi sursa:
  • Cu alte cuvinte, nu stim nimic despre reabilitarea celui mai popular parc urban din Iasi - nici cine o va infaptui, nici cat va costa si nici pe ce studiu peisagistic se bazeaza. Practic, orice este posibil, de la 'toaletarea' Teiului lui Eminescu la 'inlocuiri' arbitrare de vegetatie. 
E. In ceea ce priveste mutilarea prin "toaletare" abuziva a arborilor de pe raza municipiului Iasi (din pacate, abuzurile au continuat fara opreliste toata primavara):

  • Garda de Mediu din Iasi admite (adresa nr. 1942/22.04.2013) validitatea bunelor practici descrise in numeroasele mele plangeri pe aceasta tema. Odata ce Primaria din Iasi va elibera informatiile solicitate de mine aici, se vor putea deci initia actiuni juridice impotriva persoanelor fizice si/sau juridice care se fac responsabile de aceste abuzuri (v. aici pentru un caz similar).


F. In ceea ce priveste "modernizarea" zonei de agrement Ciric prin defrisarea masiva a padurii din zona respectiva (subiect neabordat initial in raportul nostru, insa adus intre timp la cunostinta mea de catre ieseni):
  1. Conform adresei GNM Iasi nr. 1942/22.04.2013, Garda de Mediu Iasi a exprimat opinia ca proiectul in speta ar fi trebuit "sa fie supus evaluarii impactului asupra mediului, insa decizia a fost luata fara evaluare a impactului".
  2. Conform adresei APM Iasi nr. 1984/22.04.2013, documentatia depusa de Primaria din Iasi la APM Iasi in cadrul acestui proiect "nu a continut un studiu peisagistic".
  • Pe scurt, desi "modernizarea" zonei de agrement 'Ciric' (Str. Aeroportului - Moara de Vant - Padurea Ciric, jud. Iasi) a scos din circuitul silvic 6,574 hectare de padure (Ordinul Ministerului Mediului si Padurilor nr. 2340/26.09.2011), ea a fost reglementata prin proceduri de mediu fara acord de mediu si fara depunerea unui studiu peisagistic la APM Iasi. A rezultat un alt genocid dendrologic, mai grav chiar decat taierea teilor din centrul orasului. 

In concluzie:

1) Aspectele semnalate in raportul nostru se confirma in integralitate. 

2) Primaria din Iasi este principabila culpabila de abuzurile ecologice  grave petrecute in ultimele luni la Iasi. 

3) Multe dintre solicitarile inaintate de noi in segmentul A3 al raportului raman valide si urgente, cu precadere cele exprimate in sectiunile A3.1., A3.2., A3.5. si A3.6.


De asemenea, pot confirma ca in urma altor sesizari ale subsemnatului, fara legatura directa cu Primaria din Iasi:

a) s-au sesizat organele de cercetare penala in cazul persoanelor care au taiat, la inceputul lunii martie 2013, o serie de arbori din fata Universitatii Petre Andrei din Iasi (in jurul zonei dintre Bulevardul Anastasie Panu si strada Grigore Ghica) (adresa GNM Iasi nr. 1942/22.04.2013, p. 3).
b) s-au oprit si amendat defrisarile de arbori efectuate pe Al. Mihail Sadoveanu  de catre conducerea Liceului Agricol "Vasile Adamachi" din Iasi (Act 1152 / GNM CJ Iasi / 01.04.2013). Mentionez ca informatia, aparuta in presa locala (v. iasitvlife.ro) si preluata temporar, in 'focul' evenimentelor si cu buna credinta de mine aici, conform careia arborii taiati ar fi fost 'nuci' nu a fost confirmata de GNM CJ Iasi. Pentru dovezi si detalii suplimentare, v. aici si aici
c) s-a impus asociatiei de proprietari a Bl. F1, Blvd. Alexandru cel Bun nr. 41, sc. A, asigurarea si refacerea integritatii spatiului verde aferent blocului respectiv prin plantarea unui alt arbore tanar in locul celui taiat in data de 10 Aprilie 2013. 
d) s-au oprit si amendat defrisarile ilegale de arbori efectuate recent de Primaria din Targu Mures; mai mult, Garda de Mediu Mures a interzis "pana la finalizarea Registrului spatiilor verzi aferente municipiului Targu Mures ... efectuarea taierilor rase a oricaror copaci de pe raza mun. Targu Mures (incl. pentru copacii a caror taiere a fost avizata de comisia locala de avizare si care au fost marcati pentru taiere) (Actul 423/68P/22.04.2013, CJ Mures, pp. 1-2). De ce nu o astfel de reactie totala si din partea GNM CJ Iasi?
e) s-au oprit taierile 'planificate' de arbori din orasul Carei. Garda de Mediu Satu Mare a solicitat APM Satu Mare "acceptul de taiere/inlocuire pentru fiecare tip de arbore, insotit de motivatie si cu plansa foto(Actul 146/05.04.2013, GNM CJ SM). De ce nu aceleasi exigente si la Iasi?

Aceste desfasurari (a-d) confirma faptul ca, in alte orase ale tarii, cat si in alte contexte locale, abuzurile de mediu se pot pedepsi, iar greselile se pot indrepta.

Intr-un stat de drept, Primaria din Iasi nu poate face exceptie de la aceste reglementari legale, civice, morale si profesionale.

Prin urmare, protestele stradale si actiunile petitionare vor continua pana cand cerintele exprimate in raport vor fi adresate in totalitate. 

Va multumesc,

Dinu Munteanu

24 Aprilie 2013.

***

Actualizare, 15 Aprilie

Ca raspuns la pozele "vechi" invocate de Primaria din Iasi, infatisand "Mitropolia fara copaci" (popularizate de presa aici).

"Acest argument este nul. In imaginile de mai sus vegetatia arboricola lipseste sau este redusa deoarece multi arbori fie nu fusesera inca plantati, fie nu apucasera sa creasca. Iata cum arăta aceeasi strada niste ani mai tarziu:
E ca si cum Primaria din Iasi ne-ar prezenta o imagine cu Catedrala Sfânta Sofia din Constantinopol imediat dupa ce aceasta fusese construita. Probabil ca nu erau copaci in jur. Dar ar indrazni cineva *astazi* sa taie toti arborii care au fost *intre timp* plantati acolo - cu scop si noima si coerenta pesiagistica? E normal ca in jurul unei cladiri recente sa nu fie copaci. Dintr-un santier, se naste o cladire. In jurul cladirii se planteaza vegetatie arboricola. Cu cat e mai mare si mai maiestoasa cladirea, cu atat mai bogata se recomanda a fi si vegetatia. Altfel arata totul dezechilibrat, grosolan si pipernicit. E o logica cu atat mai relevanta in cazul nostru, pentru ca zona respectiva si-a pierdut de mult din unitatea arhitecturala (v. brutalismul Prefecturii, sau al cladirii "Casa Cartii"). 

Zeci de exemple vizuale, din Europa si din lume, pot fi invocate in apararea  afirmatiilor de mai sus.

Atitudinea Primariei continua deci sa fie una totalitara si sfidatoare. S-au taiat abuziv niste copaci, s-a amendat abuzul, oamenii au iesit in strada cerand replantarea teilor si transparentizarea modului in care orasul este administrat. Si tot ceea ce Primaria reuseste sa puna la dispozitie, tardiv si stangage, sunt niste poze vechi si irelevante."
Dinu Munteanu, Ziarul de Iasi, 15 Aprilie 2013.


***

21 Martie 2013

Am citit mai atent ultimul raspuns al Garzii de Mediu Iasi. Desi reprezinta un pas laudabil inainte, raman puncte grave care nu au fost adresate nici de Garda de Mediu, nici de Agentia pentru Protectia Mediului, nici de Primaria Iasi.

Am subliniat punctele astea in actul de mai jos, pe care l-am trimis 'autoritatilor' astazi, si pe care il eliberez in domeniul public.

Pe scurt, solicit:

1) Oprirea imediata si condamnarea 'toaletarii' abuzive a copacilor din Iasi.

2) Demisia directorului Comisiei de Ordonare a Vegetatiei Lemnoase de pe langa Primaria Iasi.


3) Inlocuirea salcamilor japonezi de pe Str. Stefan cel Mare cu puieti de tei.

Petitie inregistrata la Garda de Mediu (Comisariatul General / Judetean) cu nr.138/CRP/22.03.2013, respectiv GNM CJ Iasi 1015/22.03.2013),

Restul institutiilor vizate nu au eliberat inca un nr. de inregistrare.

       In Atentia:
Directorului Garzii de Mediu Iasi
Comisariatului General al Garzii Nationale de Mediu
Agentiei pentru Protectia Mediului Iasi
Primariei Iasi (primar, vice‑primari, consiliul local)




Stimate domnule Beleca, domnule Davideanu,
domnilor Nichita, Chirica, Danga,
stimati consilieri,


Multumesc Garzii Nationale de Mediu (Comisariatul Judetean Iasi) pentru raspunsul (971/CJ‑Iasi, 19.03.2013) la cateva din sesizarile ridicate de mine anterior.

Desi tardiva (practic, toti teii maturi din centrul orasului au fost deja distrusi), apreciez reactia Garzii de Mediu si sanctiunile aduse Primariei. Tin, totusi, sa subliniez cateva puncte urgente pe care raspunsul citat mai sus nu le-a elucidat.

1) La data de 26.02.2013, in urma unei sesizari urgente trimise de mine catre APM Iasi (Agentia pentru Protectia Mediului, Iasi - nr. 1985/22.02.2013), s-a solicitat Garzii de Mediu Iasi, atat de catre APM Iasi, cat si de catre Comisariatul General al Garzii Nationale de Mediu (138/CRP/22.02.2013) sa investigheze modul in care se desfasoara asa-zisa 'toaletare' a intregii mase forestiere din Iasi. Mai exact, asa cum a fost indicat in repetate randuri atat de presa locala (http://goo.gl/1ZfFI), de comunitati civice de protest (http://goo.gl/ymuZy), cat si de mine personal (http://goo.gl/iP7Qc), aceasta 'toaletare' se face fara a cunoaste sau a urmari principii dendrologice de baza.[1] Coroanele copacilor maturi sunt taiate in proportie de 80‑90%, urmarindu-se distrugerea lor lenta si eventual defrisarea lor, asa cum s‑a intamplat in februarie 2013 cu toti teii de pe Str. Stefan cel Mare. Tin sa subliniez ca acestia fusesera ciopartiti ('toaletati') cu multe luni inainte (vezi http://goo.gl/h2ywX), in cursul unor abuzuri ecologice flagrante — abuzuri care au trecut, din pacate, neobservate atat de APM Iasi, cat si de catre Garda de Mediu Iasi (as aprecia o explicatie pentru aceasta miopie, si un plan concret de a o evita in viitor).

Arborii afectati acum de astfel de 'toaletari' includ numerosi tei si castani de pe Bulevardul Carol I si de pe Al. Mihail Sadoveanu (mai exact, cei aproximativ 5 km de drum intre Biblioteca Eminescu si Scoala Normala 'Vasile Lupu'), dar si arbori de pe Bulevardul Independentei, Str. Pacurari, Arcu, Splai Bahlui si in multe alte zone rezidentiale din Iasi.

Insist deci cu aceeasi ingrijorare si revolta sa investigati aceste abuzuri si sa dispuneti masuri imediate pentru a le opri si preveni in viitor.
2) Conform unui raspuns oficial al APM Iasi privitor la taierea teilor de pe Str. Stefan cel Mare (februarie 2013) (nr. 1915/21.02.2013), taiere pe care Garda de Mediu Iasi a declarat-o ilegala (971/CJ‑Iasi, 19.03.2013), se pare ca responsabilitatea profesionala pentru acest dezastru apartine Comisiei de Ordonare a Vegetatiei Lemnoase de pe langa Primaria Iasi. In virtutea legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, as dori sa aflu mai multe despre mandatul, componenţa si sanctiunile aduse impotriva acestei comisii. As aprecia o clarificare atat din partea Garzii de Mediu, cat si din partea Primariei Iasi — ce specialisti fac parte din aceasta comisie si cine o conduce? Deoarece in urma acestui genocid dendrologic ea si‑a pierdut orice urma de credibilitate comunitara, solicit in mod public demisia directorului acestei comisii si transparentizarea activitatilor ei.
3.1) Salcamii japonezi care au fost recent saditi pe Str. Stefan cel Mare nu au "proprietati biologice si morfologice" (actul 5026 - 8/11/2012, APM Iasi, p. 2) comparabile cu teii defrisati. Sunt mult mai mici, absorb o cantitate inferioara de dioxid de carbon, nu ofera umbra in timpul verii si, ulterior infloririi, se vor scutura pe trotuar de fructe. Acestea din urma sunt grupuri de pastai de 4-7 cm, cu strangulatii intre seminte, care, odata pe trotuar, devin alunecoase si deci un pericol pentru traficul pietonal. De asemenea, salcamii japonezi se dezvolta biologic mai lent decat teii. Mai mult, teiul este comparativ mai robust, rezistand bine sub terasamente betonate sau pietroase, in plus tolerand atat temperaturi extreme, cat si poluarea, mai bine decat salcamul japonez. Similar castanului, teiul matur poate fi toaletat in asa fel incat sa se integreze coerent si estetic in orice spatiu urban.[2]
3.2) Teii care au fost taiati constituiau o parte importanta din biosistemul local, pe care actul 5026 - 8/11/2012-APM Iasi il mentioneaza la pagina 2. Acum ca ei nu mai exista, fiind inlocuiti cu o specie inferioara morfologic si functional (vezi mai sus), una care nu este originara din zona geografica locala, si nici in mod particular adaptata ei, va rog explicati-mi ce masuri vor fi luate pentru protectia faunei arboricole (ma refer aici mai ales la Apis mellifera si Coccinella septempunctata, cat si la diverse columbide, precum Zenaida Macroura, hirundinide, dar si insectivori mai mici, precum Erithacus rubecula) care depindea de tei. In acest sens, teii ofereau un mediu mult superior faunei si microfaunei decat ar putea-o vreodata face acesti salcami japonezi.
3.3) In concluzie, deoarece valoarea "estetica si ecologica" (actul 5026 - 8/11/2012-APM Iasi, p. 2) a noilor arbori plantati (salcami japonezi) este inferioara vegetatiei defrisate (tei), solicit ca pe Str. Stefan cel Mare din Iasi sa fie resaditi de urgenta puieti de tei (genul Tilia).
As aprecia, in final, atat din partea APM Iasi, Garzii de Mediu Iasi, cat si Primariei Iasi, raspunsuri punctuale si explicite la aceasta (re)sesizare, cat si numerele ei de inregistrare formala.
Multumesc,

Dinu Munteanu.

21 Martie 2013


[1] Numeroase schite si manuale, precum cele oferite gratuit pe Internet de maestri gradinari precum Paul Rodman, presedintele Asociatiei Maestrilor Gradinari din Michigan, S.U.A, releva clar procedurile corecte de toaletare, curatare si indreptare a coroanelor copacilor, nefiind permise interventii de taiere cumuland in inlatuararea a mai mult de 20-30% din coroana totala a arborelui (v.http://goo.gl/5KD9k).
[2] Vezi, de exemplu, artera Unter den Linden, din centrul Berlinului, sau bulevardul The Mall, din Londra, plus multe alte zone urbane din intreaga Europa. Tinand cont de aceste contexte si precedente, argumentul ca teii, odata maturi, ar obscura 'monumente istorice' este absurd si barbar.
***

No comments:

Post a Comment